Studeren en lenen of fulltime werken en studeren

Ik had bijna onderstaande blog weggegooid. Maar ik ga hem toch publiceren, misschien dat 1 iemand er al wat aan heeft!
Ik vroeg me af of ik niet teveel tegen heilige huisjes aan het trappen ben met dit verhaal. Zeker omdat iedereen vindt dat je moet studeren en ook nog eens zo hoog mogelijk. Maar zitten we daar allemaal wel op te wachten? Zijn sommige mensen niet beter in de praktijk? Ik weet wel zeker dat dat zo is, ik en mijn man zijn daar levende voorbeelden van. Man heeft deelcertificaten MBO en ging altijd met de hakken over de sloot. Nu beste accountmanager van zijn team en heeft veel met jaarrekeningen, CFO’s etc. te maken en heeft het werk en denk niveau HBO+, wat ook te bewijzen is door het functieprofiel.
Ik kon leren wat ik wilde, maar ik kreeg het gewoon niet in mijn hoofd, of leerde dan net het verkeerde. Ik moest het echt van de lessen hebben. Uiteindelijk MBO gehaald en HBO gedaan naast mijn fulltime baan. Dat was voor mij de redding. Leren en meteen in de praktijk toepassen.
Waarom ons dan zo in de schulden steken voor een studie, terwijl we hem toch niet gaan afmaken. Of omdat je eigenlijk een studie doet, maar helemaal nog niet weet wat je wilt of welke banen er zijn over laten we zeggen 10 jaar, de wereld verandert in een razend tempo! Misschien heb je dan wat aan dit verhaal:

Ik kwam een blog tegen op de site van Gerhard Hormann. Dat ging over een studieschuld bij studenten. Hierover is laatst veel geschreven want jongeren krijgen stress van zo’n schuld.
Zie hier: http://hypotheekvrij.blogspot.com/2019/02/besteed-die-studieschuld-dan-ook-echt.html#comment-form

Ik ben eens gaan nadenken over bovenstaande blog.
Hij schrijft dat hij vroeger ook een studieschuld had en dit eigenlijk te vergelijken is met de schuld die een student nu heeft. Door zo’n studieschuld kun je bijvoorbeeld veel minder lenen voor een af te sluiten hypotheek voor een woning.

In mijn tijd toen ik op school zat had je de studiebeurs en werd er redelijk veel betaald door die beurs. Maar ook dat was echt geen vetpot en je kon er ook nog bijlenen. We waren misschien iets beter af, maar om nou te zeggen dat wij toen gratis konden studeren, dat viel ook nog te bezien.
Ik had het ‘geluk’ dat ik niet zo goed kon studeren en dus naar het MBO ging en dat mijn ouders mijn studie wilden (en konden) betalen. Na het MBO ging ik werken. Alleen mijn ambitie was om toch een HBO papiertje te hebben.
Ik heb dus toen, naast mijn fulltime baan, bijna 7 jaar gestudeerd. Het was overigens een 3 jarige opleiding en als ik wat beter was in studeren had ik het wel eerder gehaald. Maar toch, papiertje was binnen.

Is dit niet een oplossing voor meerdere jongeren die wel willen studeren maar niet het geld ervoor hebben? En ook geen rijke ouders hebben. Studeren naast je fulltime of 32 urige baan.
Of kijk eens naar de mogelijkheden om duaal te gaan studeren.
Enne met een baan, kan je ook nog wel op kamers in een leuke stad voor de eerste jaren. En de kroeg is net zo leuk als een studentencorps.
Ik heb er althans niks aan gemist.
Dus kijk eens verder, mocht je nou geen geld hebben of je niet zover in de schulden wilt zitten, zoek dan andere mogelijkheden.

Daarnaast, veel mensen gaan op latere leeftijd (inmiddels is latere leeftijd eind 20 begin 30 geworden) toch weer studeren omdat ze de richting die ze in hun tienerjaren hadden gekozen toch niet helemaal meer bij hen vinden passen.

Bij mij ook, mijn HBO diploma zegt Business Administration, terwijl ik een toeristische opleiding deed. Fijn want door deze richting heb ik ook gewoon bedrijfseconomische kennis. Ik heb heel veel aan deze kennis, want ik gebruik het nu nog steeds, ook al werk ik niet meer in het toerisme. Ik doe daarnaast andere cursussen en opleidingen, zodat ik nieuwe dingen blijf ontdekken.

Ik zeg dus niet, ga niet studeren, maar kijk eens of er ook andere opties zijn waardoor je je niet (of minder) in de schulden hoeft te werken wanneer dit niet nodig is. Want werken naast je studie doet ook bijna iedereen, dus waarom niet andersom? Werken en studeren?