Blijf leuke dingen doen, maar kan ook anders

Meestal denken mensen bij hard sparen en flink bezuinigen ook meestal dat er dan geen leuke dingen meer gedaan kunnen of mogen worden.
Zolang jij niet noodzakelijkerwijs moet besparen, omdat je anders in de schuldsanering terecht komt, kun je het anders doen.

Meeste mensen gaan leven naar wat ze verdienen. Dus loonsverhoging, hop dan gaan we vaker uit eten, kopen we vaker kleding, gaan we duurder wonen etc. Onze levensstandaard gaat dan vaak ook omhoog zonder dat we het door hebben.
Maar was het voor die loonsverhoging echt sappelen? Misschien wel, maar bij de meeste mensen is dit niet het geval.

Dus waarom zou je elke loonsverhoging weer opmaken? Als jij elke loonsverhoging apart had gezet, dan had je nu al een leuke spaarpot. Elke maand spaar je dan weer. Hoe fijn is dat!
Had ik dit maar eerder gedaan heb ik mij zo vaak bedacht. Maar wij hebben het wel gedaan toen we gingen samenwonen. Want alleen kon ik ook rondkomen, dus met z’n 2e kunnen we toch bijna 1 maandsalaris sparen. Niet helemaal, want je boodschappen worden duurder en je verzekeringen. Maar laat het 25% zijn wat je nodig hebt voor die extra vaste lasten. Dan spaar je mooi die 75%!
Lekker toch?

En bij elke loonsverhoging sparen wij dus extra. Ik heb geen grotere auto nodig (ik rijd al hartstikke luxe). Een nog groter huis dan een 2 onder 1 kap? Had makkelijk gekund, vrijstaande woning hadden we zo kunnen kopen, maar waarom? Nog meer ruimte? Nog meer grond? Nee joh, je krijgt daardoor extra kosten en je moet het ook allemaal onderhouden, naast dat je een vaak drukke baan hebt om al die kosten te kunnen betalen. Dus hop een schoonmaakster erbij, misschien iemand die helpt in je tuin etc.
Nou heb ik zelf een hekel aan schoonmaken, maar wij doen het wel zelf. Waarom? Omdat het zo simpel is om daar op te besparen. Echt met z’n 2en zijn we zo het hele huis door. Het hekel hebben aan schoonmaken weegt niet op tegen die kosten blijkbaar. Net als ramen laten lappen. Vind ik ook zo zonde van mijn geld. En ook daar heb ik een hekel aan. Je kan je nog wel afvragen of de vrije tijd die een schoonmaker of ramen lapper je oplevert je meer brengt dan de kosten die het met zich meebrengt, dan kan het zinvol zijn. Ga je op de bank zitten hangen, kan je net zo goed gaan schoonmaken en hou je het geld in je zak.
Het is wat anders als je het door een beperking niet kunt. Dan is het juist fijn wanneer je hulp kunt inkopen!
Echter ik heb ook niet een lijf zonder beperkingen. Ik heb snel problemen en pijn. Dus ik probeer het rustiger aan te doen met schoonmaken. En heb trucjes waardoor het schoonmaken simpeler is. Veel achter deurtjes ;-)

Sinds dat we zijn verhuisd zijn we nog meer gaan opruimen. Mede door Netflix series als ‘How to get Mortgage Free’, ‘Consumed’ en ‘Marie Kondo’. Zo hebben we ook meerdere sessies gehad. Na elke serie begonnen we weer opnieuw met opruimen. Maar echt, het wordt een stuk leger in huis, dus nog makkelijker schoonmaken en van alles wat we verkopen gaan wij nu lekker uit eten.
Dus uit eten doen we ook nog steeds!

Waar bezuinigen wij dan wel op? Lunches. Paar jaar geleden gingen we in het weekend vaak op pad en dus waren we niet thuis tijdens de lunch. En hop dan gingen we weer ergens gezellig lunchen. Toen ik de boodschap kreeg dat ik geen suiker en melkproducten meer mocht eten werden deze lunches noodgedwongen afgeschaft. Want jeetje er zit in zoveel dingen suiker en melk. Als we op pad gingen namen we onze eigen broodjes mee. Vaak waren dit nog lekkere bollen van de bakker of de supermarkt, maar dat werd ook best prijzig en we aten ons er ook een beetje uit. Dus nu nemen we gewoon onze boterhammen (zonder kaas) mee. En dan zit je soms op een parkeerplaats je boterhammetje op te eten. Mis ik de lunches? Ja die mis ik soms echt wel. Maar ik kan ook echt genieten van een broodje op een parkeerplaats. Vind dat er echt wel hilarisch uitzien! Maar praktisch is het wel. Of we gaan heel nerdy, als we in de buurt van Amsterdam/Schiphol zijn naar een spottersplaats, dan kunnen we meteen vliegtuigen zien landen. En eigenlijk vind ik dat net zo leuk, dan een tentje opzoeken om te lunchen.
En soms gaan we ook nog gezellig lunchen, en dat is tegenwoordig echt een uitje, waar het vroeger gewoon moest omdat we honger hadden. Grappig dat je mindset daar ook in mee veranderd.

Verder besparen wij veel op spullen voor in huis. Bij elk ding dat we evt. willen kopen vragen wij ons af waarom. Ik zie het ons anders zo over een paar jaar weer op marktplaats zetten. Kleding houd ik tegenwoordig ook meer rekening mee. Veel kleding draag ik een enkele keer en dan hangt het maar in de kast. Dus nu is de vraag, heb ik het echt nodig. Twijfel ik net iets te, dan gaat het niet mee.

Als je mijn blogs vaker leest, dan weet je dat wij niet zonder vakanties kunnen. Bezuinigen wij dan ook op vakanties? Dat wisselt. Ik probeer op vliegtickets te bezuinigen, maar ik ga niet snel met een vage vliegmaatschappij op pad. Ik heb daar geen zin in. Dat is vaak vragen om gedoe. En 1 keer overstappen op een lange vlucht is prima, maar liever niet meer dan dat. En vliegen vanaf Schiphol doen we bijna altijd. Ik vind het verschil vaak niet opwegen om verder te moeten reizen naar een ander vliegveld. En ook accomodaties wissel ik af. In Amerika ga ik niet snel meer voor de motelletjes. Of zoals wij ze noemen, bedbugInn. Maar ik bekijk wel of ik voor een leuke prijs een betere accommodatie kan krijgen.
Daarnaast gaan wij ook vaak met ons VW busje op reis. Wij besparen overigens niet op de kosten voor het busje, dat vinden we dan weer zonde. Veel hebben wij op een camping niet nodig, dus dit zijn zeker geen dure campings. Liefst kamperen wij ook nog in de natuur. Alleen zonder douche en klein toilet en weinig stroom, kan dit vaak niet langer dan 1 nacht. Nu zijn de camperplekken die wat meer hebben wel weer een uitkomst voor ons. Niet duur en wel voldoende toilet en elektra mogelijkheden.

Enne vakanties hoeven echt niet duur te zijn. Ga naar bv. een decathlon, koop daar een tentje, slaapspullen en andere kampeerartikelen en je bent er al. En deze spullen hoef je meer 1 keer aan te schaffen en je kan er echt lang plezier van hebben (mits je het goed onderhoudt). Je betaald dan alleen de brandstof van je auto en een camping. En echt, dat is met vakantiegeld zeer goed te doen. Eten moet je thuis ook.

Wat je ook kan doen, verschillende dagen naar pretparken etc gaan. Sommige mensen doen dat ipv op vakantie gaan. Omdat ze denken dat dat goedkoper is. Ik weet het soms zo net nog niet.
Maar ga je naar een pretpark, neem dan lekker je eigen boterhammen mee. Wel veel plezier, maar niet de enorm dure broodjes van zo’n park.