Mobiele telefoon en hypotheek

Nu zul je denken wat heeft een mobiele telefoon en een hypotheek met elkaar te maken.

Heel vaak hebben ze weinig met elkaar te maken. Je kan met je telefoon je hypotheek adviseur of je bank bellen.
Maar wist je dat een mobiele telefoon echt voor problemen kan zorgen bij het afsluiten van een hypotheek?

Dat zit zo:
Wanneer je zo’n leuk abonnement neemt met een gratis telefoon. Dan is die telefoon helemaal niet gratis, maar die betaal je in maandelijkse termijnen samen met de internetbundel, mobiel bellen en sms’en in 1 bedrag.
Wat gebeurd er, een telefoon die een waarde heeft van Eur 250,- of meer wordt positief geregistreerd bij BKR. Bij de BKR worden alle leningen, kredieten etc geregistreerd. De BKR registratie is in het leven geroepen om te voorkomen dat consumenten leningen aangaan die zij eigenlijk niet kunnen betalen
Een positieve registratie wil zeggen, je hebt geen betalingsachterstanden, je betaald netjes op tijd, maar je hebt wel een lening en daarover moet je maandelijks betalen.
Een negatieve registratie wil zeggen dat je dus wel schulden en betalingsachterstanden hebt. Dit kan als gevolg hebben dat je dus helemaal geen lening of krediet kan krijgen. Ook nadat je alles hebt afgelost, heb je vaak nog 5 jaar een negatieve registratie.
Dit geldt overigens niet voor je hypotheek. Dit is een positieve registratie, tenzij je de maandelijkse lasten niet meer kan betalen.

Nu denk je, maar die Eur 900, die mijn telefoon kost is niet zo erg, want als ik Eur 900,- minder kan lenen lukt het toch wel om een hypotheek voor dat huis te krijgen.
Tja en dat blijkt dus niet zo te zijn. Het kan zomaar zijn dat je daardoor Eur 5.000,- tot wel Eur 10.000,- minder kunt lenen. En dat kan dus wel het verschil maken.

Weet je dat dit ook zo werkt met credit cards? Deze worden ook positief geregistreerd. Dus heb jij 2 credit cards met een bestedingslimiet van Eur 2.500,- dan gaat het bedrag wat je voor je huis kunt lenen ook heel snel naar beneden.
Daarnaast heb je tegenwoordig ook prive leaseauto's. Die worden ook meegenomen. Nou kan je denken ik regel eerst die hypotheek en daarna de auto, alleen let dan wel op dat je ook dan nog je maandlasten kan voldoen!

Wil je dus een huis kopen en je moet een nieuwe hypotheek afsluiten? Kijk dan ook eens naar je ‘gratis’ telefoon en je credit card. En zet anders het bestedingslimiet van je credit card naar beneden.