Tips en trics voor je administratie

Wanneer ik dit blog type is het net nieuwjaar. Maar eigenlijk maakt het niet uit wanneer je dingen in je administratie aanpast. Dit kan het gehele jaar. Ik geef je wat tips en trics die je kan gaan toepassen om je administratie wat overzichtelijker te maken.

Vorig jaar ben ik eind januari pas met een huishoudboekje begonnen. Ik dacht, ik moet het toch weer gaan proberen. Waarom niet op 1 januari? Omdat er in mijn optiek geen noodzaak was. En 3 weken later wel? Blijkbaar wel genoeg om er toch eindelijk weer eens mee te starten.

Soms helpen noodzaken, maar ook, ‘ik wil nu eindelijk inzichtelijk hebben hoe ik er voor sta’, of ‘ik wil sparen’/’ik heb een doel’ etc. zijn triggers om ermee te starten. Echter, en dat is telkens een terugkerend probleem, je hebt er soms wel even doorzettingsvermogen voor nodig. Nu ik het een tijd heb gedaan vind ik het juist heel handig, want ik kan het per maand vergelijken, ik kan er rare dingen uit halen en ik kan het bijna gaan vergelijken met vorig jaar. In ons geval niet helemaal representatief i.v.m. een nieuw huis en een vaste baan die ik niet meer heb. Maar de boodschappen blijven wel hetzelfde, evenals de kosten voor de huisdieren.

Wat ik al wel deed? Ik hield een prognose bij van wat wij per maand aan vaste lasten uitgeven. Zodoende kan ik zien wat de kosten zijn, wat de inkomsten zijn en of er nog mogelijkheden zijn om te sparen, of voor onvoorziene uitgaven.
Deze manier van werken heeft ons jaren een mooie leidraad gegeven.
Moet een prognose er moeilijk uit zien? Nee, dit kan echt heel simpel in een Excelsheet.

Bij deze de sheet waarbij je je eigen inkomsten en uitgaven mee kunt bijhouden.

Je kan er een kopie van maken en dan deze zelf naar je eigen situatie bewerken. Ik heb de meest voorkomende dingen erin gezet. Vaak betaal je verzekeringen maandelijks. Kijk eens of je korting krijgt wanneer je het jaarlijks betaald. Vaak is dit het geval. Ook kun je hier reserveringen in zetten.
In het voorbeeld heb ik geen rekening gehouden met vakanties, vakantiegeld, 13e maand en bonussen. Vul dit zelf in.

Doelen
Vaak heb je een bepaald doel om voor te sparen. Benoem dit ook echt en ga daar ook voor. Zet dit ook in je overzicht. Houd je per maand geld over? Dat is fijn.
Lukt het niet en kom je elke maand te kort? Dan moet je ergens op besparen of je kunt minder sparen voor je doel. Vaak zijn er wel mogelijkheden. Check je verzekeringen, tv abonnementen, gas en elektra etc. of dit nog goedkoper zou kunnen, maar wat natuurlijk ook een mogelijkheid is om je inkomsten te verhogen. Hou een grote schoonmaak, ruim op en alles wat je niet gebruikt en nog goed is, probeer het te verkopen. Als je iets een jaar niet hebt aangeraakt is dit een potentieel verkoopobject. Marktplaats, een plaatselijke facebook pagina, rommelmarkt, kofferbak verkoop dag, wees creatief!
Heb je nou helemaal geen doelen? Ik kan het mij niet voorstellen. Je hebt altijd wel een droom. Misschien met je gezin naar de Efteling. Spaar daar dan voor. Het hoeven niet meteen grote doelen te zijn.
Eur 5,- sparen per maand is ook sparen.

Paar weken geleden had ik het over het 52 weken sparen, elke week 1 euro meer. Hieronder nog even de blog van toen met daarin het schema.

Ga eens kijken wat jij allemaal maandelijks en jaarlijks uitgeeft. Het geeft je zoveel meer inzicht!