Zijn we nu met een nieuw huis nog aan het aflossen?

Het antwoord is ja.

De eerste aflossingen zijn alweer gerealiseerd sinds we in het nieuwe huis wonen. Alles in huis is gedaan, zonnepanelen zijn geïnstalleerd, alle kamers zijn voorzien van behang, verf en vloeren. Het enige is dat we de zolder nog moeten voorzien van extra luiken in de knieschotten, maar dit kunnen we zelf.

Zodra alle kosten inzichtelijk waren en betaald, wisten we ook wat we nog overhielden op de spaarrekening. Dat was nog best een leuk bedrag. Eerlijk gezegd dat is ook zoals gepland. Ik had voor de nieuwe woning een excel sheet gemaakt met onze begroting. Gewoon een budget per onderdeel. Soms gingen we er iets overheen en viel een andere post mee. Uiteindelijk ben ik amper over de begroting heen gegaan en hielden we zo'n Eur 30.000,- op de spaarrekening over. En heb ik meteen een aflossing gedaan op de aflossingsvrije hypotheek van Eur 10.200,- (is max. wat mag voor dit jaar). Daarnaast hielden we Eur 1.034,- over in het bouwdepot pot. Dus die is op de annuïteitenhypotheek afgelost. Zo hebben wij de looptijd verkort. Ook lossen we per maand nu Eur 500,- af op de annuïteitenhypotheek. Dan kunnen we er niet meer aankomen. Dit is overigens extra naast de aflossing die al in de annuïteitenhypotheek is opgenomen. Dit betekent dat we elke maand ca. 2 maand van de looptijd afsnoepen. Wanneer we dit volhouden is de annuïteitenhypotheek in iets meer dan 10 jaar afgelost.

Waarom wij extra aflossen op deze hypotheek als je toch over 30 jaar deze hypotheek ook afgelost kan hebben?

Wij hebben de rentevast periode van deze hypotheek op 10 jaar gezet. Dit betekent een lagere rente en dus maandelijks lagere kosten. Echter over 9 jaar moeten wij deze hypotheek weer verlengen met de dan geldende rente. De kans is natuurlijk groot dat de rente dan hoger is als wat wij hebben afgesloten. Dus mocht de rente een stuk hoger zijn, dan ben ik natuurlijk niet echt heel slim bezig. Dus willen wij eigenlijk in max. 15 jaar (wanneer er geen al te gekke dingen gebeuren) deze hypotheek hebben afgelost. Als we het kunnen volhouden met Eur 500,- per maand dan zijn we nog sneller klaar, dus dat is ons doel.

Sinds april 2018 heb ik geen loondienst baan meer, ik werk nu als zzp'er en dus is mijn salaris drastisch veranderd. Met het nieuwe huis hadden we hier al rekening mee gehouden, aangezien we wisten dat dit ons stond te gebeuren. We hebben rekening gehouden met 1 salaris voor een hypotheek en ook nog zo dat we niet het maximale salaris van mijn man hebben aangehouden. Nu kunnen wij ook nog naast alle kosten gewoon sparen en leven zoals wij het leuk vinden. Dat is fijn, want die leuke reizen willen we ook nog blijven maken. 

Waarom niet meer hypotheek? Omdat we het in dit geval niet nodig waren met de aankoop van deze woning. We hadden met gemak een vrijstaande woning kunnen laten bouwen met onze 2 salarissen en overwaarde. Ten eerste wil ik niet zo afhankelijk zijn van een bank. We weten allemaal dat banken en de overheid ook vaak de spelregels veranderen en je daar maar mee te dealen hebt. Ten tweede wil ik niet een nog groter huis, want ik moet het ook schoon houden en we hebben het simpelweg niet nodig. En nee ik heb geen schoonmaakster, dat vind ik echt zo zonde van mijn geld. Schoonmaken met muziekje aan, is best een zen bezigheidstherapie (net als tuinieren). Enne wij doen het samen,  één met de stofdoek door het huis, en de ander met de stofzuiger erachteraan. Wanneer ik een schoonmaker/maakster neem dan weet ik al wat er gebeurd. Dan wil ik eerst alle troep aan de kant hebben voordat deze mijn huis binnenkomt, dan ben ik eigenlijk net zo lang bezig.
En wij hebben er ook op gelet met de huisinrichting. Beneden hebben we veel kasten met deurtjes. Zo hoef ik niet allerlei plankjes met boeken enzo schoon te maken.

Ten derde, waarom wij niet meer hypotheek wilden hebben, wij willen ook nog leuk kunnen leven en hopelijk later samen wat minder gaan werken en meer vrije tijd. Zeker nu onze generatie tot 71/72 jaar of meer moeten doorwerken vind ik het fijn om zelf te kunnen beslissen of ik dat wel of niet wil doen.

Conclusie, wij lossen af op de hypotheek, om zo later geld over te houden om financieel onafhankelijk te worden. Laten wij er dan heel veel voor? Ik vind van niet. Tja we zouden anders nog wat vaker op vakantie gaan, of nog veel vaker uit eten gaan (en dat doen we maar niet, want pff dan moet er ook weer meer gesport worden). Maar we zijn happy zoals we leven en meer hebben wij nu niet nodig.