Wat heeft ons aan het denken gezet om zoveel te sparen en af te lossen?

Toen mijn man en ik wilde gaan samenwonen, hadden we allebei een koopwoning. (zie verhaal deel 1)

Mijn man zijn ouders wilden graag de woning van mijn man en zij zouden hun huis verkopen. Maar het was crisis tijd, dus het duurde en duurde maar voordat het huis verkocht was. Op een gegeven moment hebben we toch langzaam al zijn spullen naar mijn huis verhuisd. Uiteindelijk had ik bedacht dat we dan maar een leuk weekendhuisje in het Gooi hadden (nooit gedacht aan verhuren overigens, wat ik nu sneller zou doen, maar dan wel een hypotheekvrije woning).

Ik ging bedenken dat we makkelijk rond konden komen met 2 huizen, dat konden we voorheen ook toen we elkaar nog niet kende. We hoefden niet zuinig aan te doen etc., dus wat is het probleem dan nu.

En dus begon ik het een stuk positiever te zien!

Nadat ik dit dus had bedacht, werd ineens uit het niets het huis van mijn schoonouders verkocht. Er zat denk ik nog geen 2 maanden tussen deze gedachten en dat mijn schoonouders in het huis van mijn man woonden.

Tja en toen hielden we geld over. Geld dat niet meer naar het huis in het Gooi ging. En dus incl. verzekeringen werd dit een leuk bedrag. Eigenlijk een groot deel van mijn maandsalaris. In ons geval zo’n 1500 euro per maand. We leefden eigenlijk met 2 personen op 1,25 salaris. Er zijn genoeg gezinnen waarbij dit noodzakelijk is, dus voor ons was het meer dan prima.
I.p.v. meteen te gaan voor een duurder huis, want dat had makkelijk gekund, zijn we dus eerst gaan aflossen.

We hadden ook niet zoveel ruimte nodig dat we er zelfs maar aan dachten om het huis te verkopen. We konden nu juist leuke reizen samen ondernemen. Daarnaast hebben we het huis toen helemaal opgeknapt zodat we er gewoon nog een aantal jaar in konden blijven wonen en was het huis ook meer van ons samen.

Door het aflossen hielden we dus nog meer over.

We hadden 2 doelen voor ogen, huis aflossen en vakanties (vooral veel vakanties), en dat lukte. Als je doelen helder zijn en het lukt ga je ermee door.

Je begint meestal met het sparen van kleinere bedragen, dat is ook logisch maar ja bij ons kon het op dat moment. Ik denk dat wij begonnen met ca 1500 euro, het bedrag wat we overhielden van het huis in het Gooi en ietsje meer. Daarna zagen we dat we meer overhielden en de hypotheek werd ook nog eens lager.

Ik snap dat als je met 2 personen van 1 salaris moet rondkomen dit best lastig is, of wanneer je wel beiden verdient, maar niet zoveel. Toch kan je op dingen besparen of anders doen etc. en zoek daarnaast naar mogelijkheden waardoor je meer inkomsten krijgt. 

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om toch extra geld te genereren.

Ten eerste en in mijn ogen het allerbelangrijkste: ga niet direct voor een top hypotheek op 2 salarissen. Als het niet nodig is, doe het niet. Ga dan in een klein rijtjeswoning wonen, mocht je niet in de stad wonen. Mocht je daar nu wel wonen, bekijk toch echt of je niet aan de rand of net in een andere plaats kan/wil gaan wonen. Is een huis je enige droomdoel, denk dan goed na of je een hypotheek op 2 salarissen wilt hebben. De huizenmarkt lijkt nu lekker op stoom te zijn en jij denkt niet dat je risico loopt met je baan. Maar er zijn voldoende gevaren op de loer die zo weer een crisis kunnen veroorzaken.

En zeg nou niet met een gezin moet ik wel verhuizen naar een 2 onder 1 kap of een vrijstaande woning. Nee dat is niet nodig. Ik ken mensen met 4 kinderen die met z’n 6’en nog steeds in 1 van de huizen wonen waar wij net vandaan zijn gekomen. En dat is kleiner dan een normale rijtjeswoning.

Vraag je jezelf ook af waarom je wil verhuizen naar een duurdere woning. Is het om status? Of omdat je door dezelfde maandelijkse lasten (door de lage rentestand) nu een groter huis kan wonen? Maar waarom zou je dat willen? Je kan er ook voor zorgen juist die maandlasten naar beneden te krijgen door je hypotheek aan te passen, of te verhuizen naar een iets nieuwere woning maar zelfde grote. Daarnaast worden de overige vaste lasten wel hoger met een grotere woning. Je energierekening, want je moet meer verwarmen, je verzekering, want je huis is ook duurder, belastingen etc.

Waarom zijn wij dan verhuisd?

Wij woonden in een ex huurhuis. Deze worden meestal niet met de duurste materialen gebouwd. De woning was inmiddels ruim 30 jaar oud en dan beginnen toch wel de gebreken, zoals houtrot in de kozijnen te komen. En man, man, man wat zat er bij ons veel hout aan het huis, ook dat zie je pas als het minder wordt… Wij hadden naast de kozijnen ook een schuurtje aan huis ook helemaal van hout (samen met de buren), dit was onderdeel van het huis. Daarnaast werd de buurt voor ons gevoel wat minder maar verkochten de huizen nog wel erg goed en snel en wilde we een huis met garage voor ons kampeerbusje.

Nu is het een 2 onder 1 kap woning geworden en dus een stuk groter dan ons vorige huis. Dat was in eerste instantie niet de bedoeling. Maar door de ligging en het feit dat het een nieuwbouwhuis is, is dit het uiteindelijk toch geworden. Zoals jullie al hebben kunnen lezen in de vorige blogs was dit ook in onze financiële situatie goed te doen.


Marieke de OudeComment