Ouderwetse potjes maken

Sinds begin 2018 ben ik begonnen met het principe Profit First. Dit is een geldpotjes systeem voor ondernemers om je winst eerst te pakken en dit in een apart potje te stoppen, zodat je dus altijd winst hebt. Zelfde wordt er gedaan met salaris, kosten, btw en belastingen. Je kan het systeem overigens nog verder doorvoeren. Ben je ondernemer, maakt niet uit hoe groot of klein je bent, dan kan je dit echt helpen om niet meer bang te zijn dat je je kosten niet meer kunt betalen.

Eigenlijk is dit principe al heel oud. Onze opa’s en oma’s deden dit ook. Misschien zelfs je ouders nog. Maar dan niet als ondernemer maar privé.
Mijn moeder had een huishoudpotje. Een potje waar ze elke week het gepinde geld in deed. Deze gebruikte ze voor de boodschappen van die week. Alles wat die week overbleef spaarde ze in dat potje.
Tegenwoordig zijn er banken waar je meerdere spaarrekeningen kan openen onder een account zonder extra te hoeven betalen. Knab is zo’n bank en Bunq bank doet dit ook. Zeker omdat tegenwoordig alles online gaat. Soms heb je nog een pinpas nodig, maar deze zullen misschien ook nog wel eens verdwijnen als we straks pinnen met onze telefoon.
Zo houdt je geen overzicht, zonder veel geld thuis te bewaren, dus dan zijn al die potjes wel erg fijn.

Doordat ik werkte met dit potjes systeem voor mijn bedrijf (en echt ik raad je aan om hier mee te werken!) weet ik nu dat ik (hoe klein mijn salaris ook is) ik dit wel kan betalen voor evt. meerdere maanden, maar ook mijn kosten kan ik betalen. Daarnaast weet ik elk kwartaal zeker dat er geld is voor de btw aangifte.
Omdat dit zo heerlijk werkte hebben wij nu dit systeem ook doorgevoerd in ons eigen huishouden.
Wij hebben nu meerdere potjes bij de Knab voor onze privé uitgaven. Zo hebben wij een potje boodschappen, vakanties, voor ons kampeerbusje (dat kost serieus geld), voor de gewone auto en kleedgeld voor mijzelf heb ik ook aangemaakt. Ongemerkt kocht ik best veel kleding. En verder houden wij de oude rekening aan bij de oude bank, dan kunnen daar de automatische incasso’s vanaf en komen onze salarissen op binnen.

Dus houden wij iets over op onze boodschappen rekening? Dan sluis ik dat door naar de spaarvariant en kunnen we daar een keer van uit eten, of iets anders leuks.

Overigens had ik al wel een kasboek (online) waar ik alles in noteerde. Dat ging ook niet heel makkelijk. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar vanaf begin 2018 is het tot op heden nog steeds gelukt om het bij te houden. En ik ben zeker van plan dat nog langer te doen. Zo kan ik dan makkelijker vergelijken met het jaar daarvoor en ik zie in 1 oogopslag waar ik teveel aan uitgeef. Ook door middel van mijn prognose die ik elk jaar bijstel.

Weet je wat het is om dingen vol te houden? Enthousiasme en doorzettingsvermogen, of misschien voor jou wel andersom. Zelfde met gewicht verliezen, veel mensen herkennen dit wel. Het lukt pas echt als je doorzet en je ziet dat het werkt.

Eigenlijk is dat met veel dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hulp daarbij is het allerfijnste, want als je die stok achter de deur hebt, dan gaat het vaak wat makkelijker (want je moet wel) en uiteindelijk zie je resultaat! Of dat nu afvallen is of geld besparen.
Enne af en toe wat smokkelen moet kunnen toch? Waarom denk je dat ik een spaarpotje heb gemaakt waar het geld komt op te staan als ik overhoud van de boodschappen? Juist om ook leuke dingen te kunnen doen! En waarom denk je dat wij nog steeds sparen voor leuke vakanties? Omdat ik vind dat je altijd wel op vakantie kan gaan in een jaar. Dat hoeft echt niet veel te kosten. Heb je niet zoveel geld? Spaar dan voor een tentje (of leen er 1) en ga met de auto weg. Spaar daarnaast voor de overnachtingen op goedkopere campings en wat benzinegeld en klaar. Eten moet je toch overal.
Zo gingen wij vroeger ook op vakantie. Niet veel geld hebben en wel elk jaar op vakantie naar goedkope campings en wij kleine kinderen vermaakten ons daar enorm goed!

Als je een doel stelt, overzicht houdt en je stinkende best doet, kom je echt een heel eind!