The Millionaire Next Door

Ja je leest het goed, de miljonair naast je.

Kijk eens goed naar je buren, zijn ze miljonair of niet. Ik kan je zeggen, je ziet het niet altijd direct aan de buitenkant (tenzij je Gaston van de Postcode Loterij bij je buren hebt zien aankloppen). Vaak juist niet. Een deel is miljonair waarvan je het niet verwacht. Althans dat schrijft het boek ‘The Millionaire Next Door. De schrijvers van dit Amerikaanse boek uit 1996 hebben in die jaren een onderzoek gedaan. En wat blijkt? De miljonair kan zo naast je wonen. Het zijn vaak de meest normale mensen die helemaal geen idioot hoog inkomen hebben. Ook hebben ze vaak niet de nieuwste auto’s, lopen niet in dure kleding etc.

Waarom denken wij dat miljonairs in dure huizen wonen, een hoog inkomen hebben, dure en de nieuwste auto’s rijden, dure horloges hebben en in dure kleding lopen? Omdat wij denken dat ze dat allemaal kunnen betalen omdat ze veel geld hebben en dus rijk zijn. Dat klopt deels. Ze hebben allemaal wel dure spullen. Maar wie zegt dat hun huis van hen is en niet van de bank? En wat gebeurd er met deze mensen als ze hun baan of inkomen verliezen? En misschien hebben ze amper een dubbeltje op hun spaarrekening op de bank staan. Vaak leven ze op of boven hun stand.

Maar wat doet juist die miljonair die niet boven zijn stand leeft? Juist deze spaart! Of legt ergens zijn geld in, b.v. het aflossen van zijn hypotheek, pensioenpot etc. In dit boek hebben ze het veel over beleggingen. Nu is het geschreven in 1996, tijden zijn wat dat betreft veranderd. Maar geld op de bank laten staan werkt ook niet, dus zijn die beleggingen misschien nog niet eens zo gek. Of investeer in panden, stenen zijn altijd goed over een lange termijn gezien.

Deze miljonair, kan jaren zonder een inkomen en kan gewoon blijven wonen waar hij/zij dan woont, kan gewoon zijn vaste lasten blijven betalen etc. Misschien stopt hij wel eerder met werken, of gaat hij minder werken.

Deze miljonair leeft onder zijn of haar stand. En eigenlijk is dat de beste manier om geld over te houden aan het einde van de maand. En ik bedoel niet dat hij of zij moet bezuinigen. Het is net zoals je meer loon krijgt. Vaak wordt dit geld meteen uitgegeven. Maar waarom? Voorheen kon je toch ook met minder? Dus krijg je meer loon, zet dat dan apart.

Dit hebben wij gedaan toen we een goedkopere leaseauto kregen, we hebben wat er overbleef apart gezet. Ook met een loonsverhoging doen wij dat.

En daarnaast kan je inderdaad ook bedenken of je op dingen gaat besparen. Bij mij is de Action een dingetje. Vind ik veels te leuk. Maar ik vraag mij nu steeds af, heb ik het wel nodig. Zeker omdat ik juist aan het opruimen ben in huis en minder spullen wil hebben. En daar waren wij al mee bezig, maar sinds de serie van Marie Kondo op Netflix zijn we nog een slag aan het maken.

Dus kijk nog eens een keer echt naar je buren. Misschien is hij of zij nog niet miljonair, maar pakt hij het wel slimmer aan. Of wie weet ben jij het zelf wel.

Zijn er ook kritiekpunten? Ja ik vind het boek zelf echt Amerikaans geschreven. Wat mij ook opvalt is dat de meeste mensen toch wel een inkomen hebben die zeker (naar NL maatstaven) 2 keer modaal of hoger ligt. En de meesten hebben toch wel een bedrijf. Niet super groot, maar groot genoeg om er een lekker bedrag uit te halen en dus over te kunnen houden.

Is het dan voor ons niet haalbaar?
Ik denk dat het wel haalbaar is, als je vroeg genoeg begint. Ons huis heeft nu minimaal Eur 200.000 overwaarde. Dat is toch al 1/5e deel van een miljoen. En dat hebben wij in 4 jaar toch kunnen realiseren.
Wel hadden wij beiden een modaal en een boven modaal inkomen. Maar zelfs nu, met 1 boven modaal inkomen en 1 pers die eigenlijk een paar honderd euro per maand verdient, kunnen wij nog Eur 500,- aflossen.

Dus begin klein en vooral begin nu!